Zucchini är en mångsidig grönsak som är lätt att odla och är en populär ingrediens i många maträtter. Zucchini tillhör pumpasläktet och kan komma i många olika former och storlekar. Det finns gröna, gula och vita zucchinis och de varierar i form från långa och smala till runda och tjocka.
Zucchini eller squash?
Kärt barn har många namn. Zucchini och squash är samma sak, men ofta kallar man frukten för Zucchini om man skördar den när den är lite mindre och squash om man låter den växa sig lite större.
Att odla zucchini är enkelt och kräver inte mycket erfarenhet. Här är några steg för att odla zucchini:
Förbered jorden
Zucchini trivs bäst i en väldränerad jord med mycket organiskt material. Gräv upp jorden och tillsätt kompost eller annat organiskt material för att ge jorden näring.
Förodla zucchini
Zucchini kan förodlas inomhus i krukor cirka 3-4 veckor innan sista frost. Zucchini plantor bör odlas i soligt läge och vattnas regelbundet tills de är redo att planteras utomhus.
Plantera zucchini
När risken för frost har passerat och jorden är varm, kan zucchini plantor planteras utomhus i en solig plats med gott om utrymme. Varje planta bör planteras ca 90 cm från varandra.
Skötsel
Zucchini trivs i varmt och fuktigt klimat och bör vattnas regelbundet. Se till att hålla jorden fuktig men undvik att vattna överdrivet mycket eftersom det kan göra att rötterna ruttnar. Zucchini bör också gödslas en eller ett par gånger under sommaren.
I slutet av sommaren kan plantorna drabbas av spinnkvalster, särskilt om de har slut på näring eller vatten eftersom det gör att plantan blir svagare och mer mottaglig för angrepp. Du ser det genom att bladen blir silverfärgade och till slut vissnar. Spinnkvalster är inte farligt men det gör att plantan blir svag och slutar producera frukter.
Skörda
Zucchini är en fantastisk planta. Den går att skörda redan som blomma och i vilken storlek som helst. Växer de sig stora hinner de utveckla frö och ett tjockt skal, men de är fortarande lika goda. Faktum är att om du låter de växa sig stora går de bra att lagra inomhus hela vintern! Men ett tips är att skörda dem när är tjocka som majskolv ungefär. Då är de som godast.
Det är viktigt att skörda zucchinin regelbundet, eftersom de växer snabbt och kan bli stora om de lämnas på plantan för länge.
Ät
Zucchini är en mångsidig grönsak som kan användas i många rätter, inklusive soppor, grytor, bakverk, stekta rätter och grillade grönsaker. Zucchini kan också skivas tunt och användas som ersättning för pasta i olika rätter.
0 kommentarer