Majs är en spannmålsgröda som har odlats i århundraden och är idag en av världens mest odlade grödor. Majs används i många olika livsmedel, inklusive bröd, tortillas, frukostflingor, popcorn och chips. I denna text kommer vi att fokusera på hur man odlar sockermajs av sorten Sundance, som ger en riklig skörd av söta, gulvita kolvar. Vi kommer att gå igenom de olika stegen i odlingen, från förodling till skörd. Genom att följa dessa steg kan du odla din egen Sundance-majs och njuta av den till sommarens grillfester.
Förodla majs
Om du vill få tidig skörd, eller om du bor längre upp i landet är det bra att förodla majsen i krukor inomhus. Om du bor i landets södra delar kan du börja förodla i kruka redan i början av april men känn ingen stress, du kan vänta med att så ändra fram till början av maj och ändå få färdig majs i slutet av sommaren.
När du sår majsen i kruka, ta gärna en hög kruka så att majsen kan sträcka rötterna nedåt. Då växer den stadigare när du sen planterar ut den. Ta inte för små krukor. En stående mjölkkartong, med en planta i varje passar bra. Kom ihåg att göra ett snitt ungefär en centimeter upp på mjölkkartongen för att släppa ut överflöd av vatten.
Tryck ner majsfröet 2-3 cm i jorden och täck med ny jord. Håll jorden fuktig och låt den stå ljust fram till utplantering.
Förbered marken
Majs trivs i väl dränerad och näringsrik jord, så förbered marken genom att rensa den från ogräs och göra den lös och fin. Gräv upp jorden och tillsätt kompost eller annat organiskt material för att öka näringsvärdet.
Välj lämpligt område
Välj ett område som får mycket sol och skydd från starka vindar. Majs behöver minst sex timmars solljus per dag och kan lida av blåst om det inte finns tillräckligt med skydd. Samtidigt är majsen vindpolinerad, dvs utan vind så blir det ingen majs, så den går inte att odla i växthus. Lagom är bäst.
Så majs utomhus
Majs kan sås direkt på marken när jorden är varm nog (ca 10 grader), vanligtvis någon gång efter den sista frosten. Så majsfröna med 15-20 cm mellanrum, cirka 2,5 cm djupt och täck dem med jord.
Plantera majs
Om du förodlat majsen inomhus kan du plantera ut den så snart frostrisken är över. Se till att hela roten kommer ner i jorden ordentligt så att plantan står stadigt. Plantera med 15-20 cm mellanrum.
Tips!
I frölådan finns ett förslag på hur du kan möblera plantorna i din odling.
Bevattning
Majs behöver jämn fuktighet för att trivas. Bevattning bör ske regelbundet, men undvik att vattna för mycket eftersom majs inte trivs i överdrivet blöt jord.
Skötsel och underhåll
Efter cirka två veckor bör plantorna börja synas. Majsplantor är känsliga för ogräs och konkurrens om vatten och näring, så ta bort alla ogräs och se till att marken runt plantorna är fri från konkurrerande växter. Gödsla gärna plantorna med hönsgödsel någon gång i andra halvan av juli för att ge mycket energi till att bilda kolvar. En planta får normalt 1-2 kolvar som hinner mogna fram.
Tips!
Spara två kolvar och knipsa bort resten med en vass kniv när de är ca 1 decimeter. Då får plantan mer energi till de första kolvarna, och du får underbart goda minimajs att lägga i salladen eller stoppa rakt i munnen.
Skörd
Sundance-majs är redo att skördas efter cirka 85 dagar. Du kollar det genom att klämma lätt i toppen av kolven. Om den känns hård och kraftig kan du försiktig glänta på täckbladen. Det är normalt att de har en liten vit spets kvar i toppen, resten ska ha en gulvit färg. Skörda genom att klippa av kolvarna vid basen.
Om du inte tänkt äta majsen direkt, låt täckbladen sitta kvar på kolven, då håller den fukten bättre och klarar flera dagar i kylskåpet.
0 kommentarer