Mynta är en aromatisk ört som är populär för sin friska smak och doft. I din frölåda finns en sort som heter Purpur. Den växer vanligtvis i fuktig jord och behöver mycket sol för att trivas.
Steg 1: Förodla plantor
I din frölåda finns en påse med frö som tillsammans med övriga plantor i din frölåda passar bra att odla i en pallkrage (eller liknande). Det går bra att så bladmynta redan i februari och låta plantorna växa till sig i kruka, men det det går också att vänta fram till mitten av april innan du sår. En tummregel är att så ungefär sex veckor före sista förväntade frosten.
Gör såhär:
- Fyll en behållare med jord. En avklippt mjölkkartong funkar bra men gör en skåra ungefär en centimeter över botten så att överflöd av vatten kan rinna ut.
- Fukta jorden
- Lägg ut fröerna med ett par centimeters mellanrum och tryck lätt på dem så att de kommer i kontakt med jorden.
- Täck behållaren med plast och behåll plasten på tills plantorna är ett par centimeter höga.
- Låt plantorna stå i rumstemperatur och håll jorden fuktig tills det är dags att plantera ut.
Steg 2: Plantera myntan
Bästa tiden för utplantering styrs av när sista frosten infaller. Detta varierar såklart beroende på vart i landet du bor. Här i mellansverige brukar det passa bra att platera ut i månadsskiftet maj/juni.
Välj en plats som får mycket sol. Växterna som växer upp runt myntan kommer att skydda bladen från överdriven hetta. Mynta är ganska tålig och kan odlas i de flesta typer av jord, men föredrar fuktig, väldränerad jord. Plantera fröna eller plantorna i en djup behållare eller direkt i trädgården med 10-15 cm mellanrum.
Tips! I din frölåda finns ett förslag på hur du kan möblera odlingen om du odlar i en pallkrage.
Steg 3: Skötsel och underhåll
Mynta kräver inte mycket underhåll, men det är viktigt att hålla jorden fuktig. Vattna regelbundet, speciellt under torrare perioder. Det är också viktigt att ta bort eventuella ogräs som kan konkurrera med myntan om vatten och näringsämnen.
Steg 4: Skörda
Myntan är redo att skördas när plantan är cirka 15-20 cm hög och har utvecklat flera blad. Klipp av stjälkarna nära basen och använd färska eller torkade blad som önskat.
Steg 5: Användning
Mynta kan användas på många sätt. Färska blad kan tillsättas till sallader, smoothies eller desserter. Mynta kan också användas för att smaksätta te eller som ingrediens i cocktails. Torkade blad kan användas för att göra te eller krydda matlagning. För att behålla myntans friska smak bör färska blad användas så snart som möjligt, medan torkade blad kan förvaras i en lufttät behållare.
0 kommentarer